Monday, May 10, 2010

Check Point Terakhir.....

Salam sume..dh hampir 3 bulan aku x karang sebarang crite@ pautan utk di isi kt blog aku nih.
Tapi kali ni aku nk story skit pasal pengalaman aku semasa aku buat latihan EPB, sbnarye aku malas la nk cite pasal kerjaya aku kt blog..entah rase nye x de pe sangat yg menarik, kang mamat teeyrap yg baca kisah kerjaya aku nih dieorg ckap poyo plak kt aku. Tapi coretan nih hanya utk kenangan dan rasa terima kasih tidak terhingga pada pihak @ geng2 yg selamatkan aku, yg hampir di ambang maut  minggu lepas.

Secara peribadi aku dh mempunyai pengalaman dlm latihan EPB nih@ lebih dikenali ex. Pasak Bumi, pengalaman yg lalu berjalan hampir mencecah 160kilometer selama 10 hari tapi berjalan mengikut masa sendiri...tidak kire jam berapa@ waktu bile korang nk sampai ke check point so tekanannye kurang cume penat tu perkara biase bagi seorang anggota tentera janji kekuatan mental saja mengatasi segala-galanye walauapepun yg terjadi itu saje..Tapi pengalaman kedua nih betul2 mencabar mental aku....episod EPB 1/2010 kali nih berlainan hanya 25kilometer diatas peta so bentuk muka bumi secara realitinye mgkin 2kali ganda dari 25kilometer bagi sesiapa yg alaminye..dalam sehari kami hanya berjln 5kilomter itu kiraan diatas peta kalau realitinye paham2la  sendiri...Disini aku malas nk crite cabaran2 yg kami tempuh sehingga hari ke4 @ hari terakhir...Pada pagi sebelum bergerak ke check point terakhir aku hanya makan bubur gandum je utk sarapan pagi kerana mengikut pengalaman yg lalu tgh hari akan berhenti makan dh akan teruskn perjlnan tp sebaliknye tidak kerana pegawai yg pandu arah jln tidak berikan arahan utk berhenti masak dan makan tgh hari hanya berhenti penat itu pun hanya buat seketika waktu sekadar minum air saje...jd berapa lama geng2 aku boleh tahan hanya dengan minum air .....dah le perjalanan terakhir mengikut diatas peta 7.5kilomter tp aku beranggapan lebih kurang 15kilomter dengan keadaaan cuaca yg amat panas sepanjang perjlnan, 5kilomter sebelum smpai air simpanan aku dh habis..hanya minta belas ihsan geng2 aku jika aku dahaga....kaki sebelah kanan aku dh mulai terasa kebas dengan perut yg sangat lapar..aku diam dn berzikir sepanjang perjlnan supaya aku dpt bertahan sampai ke chekpoint terakhir...Dah ler pegawai aku main redah stret ikut bering kompas x de nk elak langsung halangan..dlm hati jgn ckap la sumpah seranah berbakul-bakul tp sabar (mental aku masih kuat)..kebas d kaki td mula naik ke paras pinggang dan sampai ke sebelah tangan kanan mcm nk krem sebelah badan rsenye waktu tu, tp aku diam dan teruskan perjlanan jugak...ramai sahabat2 yg nk  hulurkan bantuan utk tlg bawakan pag dan senjata aku tp aku x kasi dan dgn nada yg ego aku ckap kalau aku nk mati@ tumbang biar di checkpoint terakhir..jd sahabat2 aku paham dan diamkan diri lalu teruskan perjalnan.

Bila sampai d jabatan nih cuma ada 20meter utk checkpoint terakhir aku dh berasa kebas sangat dan rasekebas td dah mula menular ke sebelah kiri badan..dr kaki kiri naik sampai ke tangan kiri...sampai je kt check point aku terus hempaskan pag dan rebahkan badan dan senjata aku masih mampu lg bual ngan sahabat aku kpl Alif dan aku ckp aku dah tahan la Alif badan rase nk krem satu badan la tiba rase kebas td dh rase sampai ke bhgian gigi dan bulu roma plak terpacak sambil tu aku sempat jamah nasi dan sup yg Alif kasi pastu aku minum plak air bandung sempat juga aku habiskan sb dh kelaparan dan panat sangat...tiba2 aku kebas menular kt mata aku  dan aku terus baring serta susah hendak bernafas waktu tulah Alif tolong bantu aku buka kan pakaian dan sahabat yg lain datang bantu serta medic...waktu tu aku dh x dpt bukakan kelopak mata tp hanya telinga  yg dpt dengar...ya Allah masa tu aku yg aku bayangkan anak dan isteri kerna aku rasa mgkin ajal aku dh sampai......

Tetapi mujur lah pegawai memerintah mengarahkan anggota medic iatu Mona supaya aku harus segera  di bawa ke hospital d sbkan keaadan aku dh semakin tenat...2 jam lepas tu aku sedar dr pengsan, bila aku sedar aku dapati 2 tiub berisi air dh d enject d kedua tangan aku, doktor bg tahu aku, aku alami hydrytion strok( kekurangan air dan nadi aku berhenti sekejap sb sesak nafas) lebih kurang mcm tulah maksudnye. Waktu aku sedar ..aku ingat aku dh ade kt alam roh tp berpantang maut sebelum ajal..so ni lah pengalaman yg x dpt aku lupa sampai bila2 dan berbanyak terima kaseh pada mereka yg selamatkan nyawa aku terima kaseh kerana hutang nyawa dpt ku balas dgn kata2 kerana ia terlalu ternilai dr segala-galanya...'selagi ada rindu, selagi ada waktu, biar beribu waktu ingin aku ketemu jua'



Tuesday, January 5, 2010

My Honey Bunny Sweet Cupcake

Salam sume .... gua dah x tau ape nk taruh crite kt entry kali ni, tp tengah tgk pic kt folder menarik plak gua tgk gambar baby gua lama2 mcm model iklan dan mcm pe org ckp cupcake ia la kot ...entahlah iklan pe nk bagi kt die...korang nilai la sendri, bleh gak gua buat bahan kt entry gua kali nih...



nih la sweet cupcake gua,anak gua nih perempuan...nih gambar mase di usia lebih kurang 4->8 bulan gua dah x ingat kerenah jgn ckp la ...ape yg die nak mesti di tunaikan kalau x die naik hot!! pehh tuhan saje la yg tahu...name pun baby..kalau die tahu ckap mesti die baut sendiri kan.




Nih la lg perangai die perangai yg aku suke skit..asal naik kreta mesti lelap sbb kena aircond..ni pic mase g bercuti kt Cameron Highland dan patung MR.BEAN tu memang x bleh rengang ngan die..drpd usia3 bulan lg smapi la skrg dah 2thn.





Tengok bergambar ngan ibu die pun muat muke masam....x senyum lgsung, yg 1 lg pic tu mase bercuti kt Cameron Highland.




Nih plak pic mase 2thn birthday bru je lepas 30Dis ari tu...nakal die jgn ckp la habis 1 rumah

die sepah kan, pantang tgk belon ngan bola mesti die nk main..anak gua nih berdarah kacukan
MALAYBAN(iban +melayu)nasib baik kaler kulit ikut mak die..kalau ikut kulit gua gerhana bulan la skit..hehehe tp manis gua ade..perasan la plak! Die sngat suka kan buah2 han maklumla

kecik2 lg dah pandai jage kulit sbb tu la kulit die putih skit je dr gua hehhee..tp body die kecik makan die x kuat mcm budak lain , tu yg kadang gua pening tu , dah mcm2 vitamin kasi tp body x ikut membesar mgikut usia nye.



> MY HONEY BUNNY SWEET CUPCAKE<

WAN NURFARZANA BT WAN AHMAD FITRI

Nih pic paling gua suka tgk..pic nih amek mase kebetulan baby gua buat mcm tu apalg terus amek pic die sb gaya kebetulan die agak nampak cute ...so akhir kata anak adalah anugerah tuhan utk kite mendidik dan jaga serta jdkan die manusia yg berguna dan jgn die plak esok hantar kite kt umah org tua ..itu yg sadihh betol bila dengar, itu yg gua nk sumpah jd tv plasma tu.....semekomm.




Thursday, December 31, 2009

KENANGAN 2009 YG AKU X DAPAT KULUPAKAN



Story die mcm nie ..kire2 beberape bulan yg lalu kisah nye berlaku di KEM BANDING


video



video


>visual ni hasil kerjasama gua dan rakan2 menyiapkan gimik dan akhirnya berjaya dan mendapat pujian serta tepukan paling gemuruh..



Tp kenangan lucu dan mendebarkan ..critenye begini waktu sebelum letupan perasmian tersebut gua punye mengantuk dah tu lapar giler tahap cipan sebabnye x tido smapai ke pagi sb nk siapkan dan memastikan segala gimik yg bakal berlaku xde problem ..hampir sejam setengah nunggu ketibaan PTD(PANG5 DARAT)..dah le dtg ngan pesawat agusta lambat bebenor gua nunggu nye..gua diarahkan stanby di bahagian gimik tembok mcm mane yg berlaku kt visual di atas tu..tunggu punye tunggu gu amek keputusan nk lepak kejap dlm tandas guardroom bleh isap rokok sebatang.

Bila asyik syok makan asap gua bleh terlelap kt atas mangkuk tandas tu tibab2 satu terjehan pintu tandas ke arah pintu tandas gua apalg terbukak la pintu tndas td...yang terjah tu plak pegawai berpangkat full kolonel die pun terkejut tgk gua dan die ckap " awat hang berak tak tutup pintu" gua pun terus bangun dek kearana punye gelabah ngan situasi tu..Kolonel tu sangka gua tengah berak sbb duduk atas mangkuk tandas..Kolonel tu sbnrnye tak tahan sb nk terkencing..gua pun terus padam rokok td ..sb nk bagi die masuk utk melepaskan hajat die..gua pun mcm biase kuar dr tandas dan Kolonel tu pun masuk dgn tergesa2

Gua yg td punye la mengantuk terus segar hilang dr ngantuk sbb dgn terjehan td..pastu mcm biase gua pun amek kedudukan kt belakang tembok stanby utk gimik ..yg PTD punx sampai lg, dlm 15minit mcm tu gua dgr suara org dr dlm tandas tengah marah sb terkunci dr luar..sumpah seranah die jgn ckap la..tibe2 aku teringat rupaye yg kt dlm tandas tu Kolonel yg masuk tandas lepas aku kuar yg juga terjah aku td...nasib baik ade Polis Pasukan tlg bukak kan bile die kuar die punya marah tahap cipan die ckap "mane anggota yg masuk tandas td sebelum die masuk td ..die ckap nk belasah org yg kunci die dr luar tandas tu"...mase die marah tu gua ade dekat sgt ngan die tp die x cam rupe gua ..gua ape lg cube rapatkan muka gua kt celah2 tembok supaya die x perasan ,peluh jantan jgn ckp la..kalau die dpt tangkap gua mamposs gua ..nasib Polis Pasukan cover die ckp mcm mane nk cri tetamu dan anggota yg ade kt sini semuanye berpakaian uniform yg same..lepas tu kedengaran bising kipas helikopter agusta menandakan ketibaan Pang5 Darat dan sampai..so Kolonel td pun terus ke tempat agusta nk mendarat bg menyambut PTD ..gua apalg tarik nafas ..huhuhuhhh ..hati gua mengeluh rase lega ..sbnarnye pintu tandas td gua secara x sengaja kunci nye dr luar sbb ngelabah dek terjehan Kolonel tu...hehehee apalg Polis Pasukan td dtg kt aku dan ckap"nasib hang td kalau tak mampuih la kena belasah ngan Kolonel tu"..die pun ketawa terbahak kt aku..aku pun join gelak gak sambil tu terima kaseh kt Polis Pasukan tu..



Lepas je habis gimik dgn jaya nya aku crita la kt geng krew aku dieorg apalg punye gelak kan aku smpai balik kem dan hampir seminngu rakan aku dok gelak kan aku bila teringatkan kejadian tu..dan sampai arini bila aku kenangkan kejadian tu ketawa gak aku sorang2 di buatnye dan aku rase itulah kenangan aku paling manis dan mendebarkan aku sepanjang 2009 yg x dpt aku lupa smpai aku pencen..heheheheheheeee......!!!

Saturday, July 18, 2009

weekend dan layout...

ini percubaan ke-4 aku utk layout yg sesuai...
harap kali ni puas hati...

p/s: oh ya... nuffnang aku dh mula berjalan...!!

Friday, July 10, 2009

Hobi kesukaan aku ...


Salam semua...nilah hobi aku suka main Push To Talk(PTT) best wooo layaannnn!!
Ade setengah org. x tahu pun ape dan mcm mane nk main PTT serta ade org x tahu
teknologi PTT utk henset itu wujud di muke bumi ni.... tu pendapat aku le org lain aku x tahu
la.....Bg yg ade hobi mcm aku nih tentu dpt rasekan keseronokkannye...diri aku ni kire tahap org baru main PTT la... baru je setahun. Dlm PTT ade banyak canel yg di cipta@ dibuka oleh setiap pemilik hanset @lebih dikenali sebagai TUAN TANAH...bagi aku dan geng aku suke berooojjeeerrr2!!!! "cari kawan bukan nk cari lawan" dan bertukar pendapat dan ilmu bagaimana nk ubahsui henset @ lebih dikenali MESIN dikalangan PTT heeehhehehe........!!!
korang mesti tiru hobi aku nih sbb murah je nak topup hanye RM15 idupkn roxtexnye dah boleh berooojjeerrr!!2 di seluruh malaysia janji tempat tu ade line MAXIS hehehee...!!

Salam Perkenalan........



Assalamualaikum....ari ni ari Jumaat 10 Julai 2009 salam perkenalan buat semuat umat manusia di muka bumi ni... Nama ku fitri berasal dr utara malaysia dan berumur lebih kurang 26thn 6 bulan-10 hari...so kt mane dulu aku nk start ye... .baru je nk mendalami dunia blog ni, so nk jd cerita baru je nak karang ayat tiba2 mamat yg aku bengang gile selama ni fon aku nak bayar hutang ..so alhamdullilah walaupun die bayar x cukup lagi rm400 ...nasib baik die byar , itu pun dah kena sound hampir nk kena penumbuk baru nk ingat hutang aku...bayangkanla dh setahun lebih die utang aku....penantian 1 penyekssan woooo!!!!

Happy Days